De laatste jaren heb ik veel mensen gesproken die advies wilden voor buikklachten. Zoals buikpijn, winderigheid en andere ongemakken. Sommigen waren al bij verschillende artsen en adviseurs geweest om van de klachten af te komen. Reguliere artsen vinden niks en wijten het meestal aan een spastische darm. “Veel bewegen en waak voor teveel stress,” was dan het advies. Niks mis met dat advies. Bewegen is altijd goed en het klopt dat je darmen gevoelig zijn voor stress. Maar het voelt voor de mensen die ik heb gesproken toch een beetje onbevredigend. Want leren leven met een onvoorspelbare spastische darm is soms best lastig. De volgende stap is dan vaak het alternatieve circuit. En voor je het weet eet je dan lactose- en glutenvrij en zit je aan de probiotica. In sommige gevallen helpt dat prima. Al is het alleen al omdat je een nieuwe focus krijgt op je eetpatroon waardoor je bewuster en vaak beter gaat eten. Meer groente, meer volle granen en minder snacks helpen je aan gezondere darmen. Maar er is ook een categorie die juist meer klachten krijgt door vezelrijk. Dan helpt het FODMAP-dieet. Hierbij eet je voedingsmiddelen die arm zijn aan bepaalde plantaardige stofjes die met name in vezelrijke producten zitten. Verwarrend toch?
Zo zie je maar weer. Buikpijn kent vele varianten. Toch is het opvallend dat je heel weinig leest over de volgende oorzaak. Ik ken een aantal wielrenners en triatleten die last krijgen wanneer ze langer op de fiets zitten voor hun trainingen. De eerste gedachte is dan dat het komt door de voorover liggende houding. Maar sommige sporters kwamen van hun klachten af wanneer ze hun sportvoeding met veel fructose veranderden in een sportvoeding met bijvoorbeeld maltodextrine en/of glucose. Het blijkt dat veel mensen fructose slecht verteren en daarom klachten krijgen. Fructose-intolerantie komt vaker voor dan je denkt. Zo zou één op de drie mensen er last van hebben. De sporters hadden geen klachten totdat ze urenlang dorstlesser binnenkregen met een maximale hoeveelheid fructose. Wanneer je hier last van denkt te hebben kun je het beste suiker en andere zoete producten met fructose mijden zoals honing, fruit, vruchtensappen en bijvoorbeeld bonen. Bananen bevatten overigens weinig fructose. Toch leuk dat die anti-suikerhype om een hele andere reden voor je zou kunnen werken. In je bidon kun je als sporter dan het beste experimenteren met 60 g maltodextrine in een liter water plus een halve theelepel zout. En het is ook nog eens goedkoper dan de commerciële dorstlessers.
Maar de meeste mensen die bij mij kwamen voor advies, waren geholpen met iets relatief simpels. Wanneer je alles al geprobeerd hebt, is je eetpatroon vaak een puinhoop. Je weet niet meer wat werkt en wat niet. Wanneer je dit herkent helpt het misschien ook wel voor jou. Bouw weer eens wat rust in door heel gestructureerd te eten. Ons lichaam is nou eenmaal gebaat bij rust en regelmaat. Ook je darmen. Veel mensen waren gebaat bij een paar weken alleen maar drie maaltijden per dag te eten. Ontbijt, lunch en avondeten. Meer niet. Wel thee en water tussendoor en eventueel koffie bij de maaltijden. Tussendoor ook geen stukje fruit of groente. Regelmaat geeft rust. Echt!
Yneke