- 0
- september 25, 2017
Het artikel ‘Een dun lijntje’ gaat over de eetstoornissen in het wielrennen. Een eetstoornis als anorexia komt vaker voor in het wielrennen omdat iedere kilo gewichtsverlies maakt dat je als wielrenner sneller bergop fietst. Maar ook eetstoornis boulimia nervosa wordt gesignaleerd. Komt een eetstoornis normaal gesproken vaker voor bij vrouwen, in het wielrenner is het aandeel mannen met een eetstoornis relatief hoog. In het artikel komt niet alleen sportpsycholoog Karin de Bruin aan het woord maar ook ploegleider Michiel Elijzen en sportverslaggever Maarten Ducrot over hun ervaringen en visie op eetstoornissen in de wielersport.
Quotes
Marianne Vos over de periode in 2012 dat ze nog maar 50
kilo woog: “Ik wilde niks aan het toeval overlaten. Ik wilde zo graag
olympisch kampioen worden dat de trainingen en de
voorbereiding bijna obsessief werden. Ook qua gewicht en
voeding. Dat leidde ertoe dat mijn lichaam uitgeput was.”
Bron: Omroep Brabant
Oud-renner Bernhard Kohl:
“Ik dacht: hoe lichter ik ben, des te beter ik kan klimmen. Maar dat ging zo ver, ik had op een gegeven moment geen kracht meer. Omdat ik toen ook bijna geen doping gebruikte, ging het licht nog sneller uit. Als de ploegleiders zeiden: ‘Je moet zwaarder worden’, vatte ik dat op als een compliment. Zo van: je bent goed bezig. Dat gevoel had ik ook elke ochtend als ik op de weegschaal stond. Als er weer een ons af was, zei ik: Yes!”
Bron: wielerflits.nl
Thomas Dekker: “Michael Rasmussen is zo mager dat we door hem heen kunnen kijken. Als hij al iets eet, dan is het een rijstwafel met niks erop.”
Bron: Thomas Dekker – Mijn gevecht
Maarten Ducrot over zijn – zoals hij het nu typeert – ‘boulimia-achtige
neigingen’: “Ik viel af door calorieën te tellen en de regel dat ik geen eiwit at met koolhydraten. Mijn hongergevoel snapte ik niet meer. Ik ging in korte tijd van 74 naar 68 kilo. Als ik iets te veel had gegeten, compenseerde ik dat op een later moment door bijvoorbeeld alleen rauwe spruiten te eten. Even vloog ik door mijn lichtere gewicht, maar uiteindelijk lever je vermogen in
door spierverlies.”
Publicatie in magazine Fiets, juli 2017.