‘We moeten minder koolhydraten eten volgens wetenschappers’, kopt Foodlog (1). Maar dat mag wel even iets genuanceerder. Volgens een artikel (2) in niet het minste tijdschrift, is het heel verstandig om koolhydraten te minderen als je diabetes hebt. Zonder een complete uitleg over diabetes te geven (zie http://www.diabetesfonds.nl/artikel/wat-diabetes) is het heel zinnig dat mensen met diabetes koolhydraten minderen. Daar kunnen ze namelijk niet zo goed mee omgaan. Het idee is dat diabetes ontstaat door constant een teveel aan energie en koolhydraten in de voeding waardoor je lichaam uit wanhoop rare dingen gaat doen om de bloedsuikerspiegel constant te houden. Door een overreactie ontstaat niet alleen overgewicht door vetopslag maar ook ontstekingsstoffen die je risico op hart- en vaatziekten verhogen en diabetes. Dat is ook de reden dat gewichtstraining De wetenschappers stellen in het artikel:1. Een hoog bloedsuikergehalte is een belangrijk kenmerk van diabetes. Beperking van koolhydraten heeft een positief effect hierop.2….
De ergste anti-koolhydraten-hype lijkt over. En alhoewel de strijdbijl nog lang niet begraven is, lijken steeds meer mensen te beseffen dat zeggen dat je anti-koolhydraten bent, hetzelfde is als stellen dat je vóór ‘drinken’ bent. Want het maakt nogal uit of je je dorst lest met suikerzoete cola of een beker water met een beetje citroen.Zo is het ook met koolhydraten. Er is een hele grote groep verschillende koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Van een witte boterham tot een portie bruine bonen. En van een klontje suiker tot een rijpe banaan. Je kunt dan ook goede van slechte koolhydraten onderscheiden. Goede koolhydraten barsten van vezels, vitaminen en mineralen en stillen beter de honger dan de slechte koolhydraatbronnen.Goede koolhydraten zijn volle granen of zitten nog in groente of fruit.- Probeer eens volle granen zoals quinoa, millet, zwarte rijst. Niet alleen bevatten ze relatief veel eiwit maar ook veel voedingsstoffen.- Kies volkorenbrood, het liefst met…
Stella en ik hebben allebei een tuin en willen daar best wat mee. We houden ook allebei van goed en gezond eten, dus een moestuin ligt voor de hand. Maar we zijn niet van het geneuzel met radijsjes en worteltjes voor de kinderen. We zijn ook niet van die fanatieke tuiniers zoals in het geweldige BBC-programma Gardener’s World die uren en dagen in en met de tuin bezig zijn. We hebben het een beetje druk met werk als zelfstandig ondernemers, sporten graag en veel, hebben een zootje kinderen en liggen zo nu en dan liever in een ligstoel in die tuin. Onze moestuinplannen sneuvelen dus vaak in goede bedoelingen. Dat kan anders. We maken er een competitie van: Het Grote Groentegevecht. We gaan moestuinieren tussen de bedrijven door. De uitdaging is de meeste eetbare kilo’s groente per m2 te oogsten. Het wordt Yneke versus Stella. En de deadline is 25…
In fruit zitten suikers maar zijn deze suikers beter voor je dan suiker uit de suikerpot? En zijn deze suikers essentieel?Voedingsstoffen zijn essentieel als het lichaam ze niet zelf kan maken. En alhoewel glucose heel belangrijk is voor je lijf en je hersenen, glucose en andere suikers zijn niet essentieel. De mens kan behalve koolhydraten enzymatisch knippen tot glucose ook zelf glucose vormen uit vet en zelfs eiwit.Normaal haalt een mens ongeveer 40 tot 60 procent van zijn energie uit koolhydraten. Maar bijvoorbeeld Eskimo’s (pardon, Inuït) namen traditioneel veel minder koolhydraten dan andere culturen. Zonder problemen. Kortom in fruit zitten suikers maar dat zijn dezelfde glucose en fructose die je uit biet, riet (geen fruit maar natuurlijk wel planten), agavesiroop en palmbloesemsuiker haalt. Alles wat zoet smaakt bevat suikers. Maar essentiële suikers bestaan dus niet. Wel levert fruit meer vitaminen, mineralen en vezels dan suiker uit de suikerpot. Maar verwacht van…